WSG2017 CSIT 13.-18.6.2017

22.6.2017













Maailmankisat WSG2017 CSIT järjestämänä urheiltiin 13.-18.6.2017 Latvian Riikassa. Suomen TUL:n petanquen edustusjoukkue lähti kilpailuihin  vahvuudella 18 pelajaa ja 3 toimihenkilöä. Miesten duppelissa joukkueita Suomelta oli 7 ja Naisten singelissä pelasi neljä Suomalaista naispelajaa. Kaikkiaan Miesten duppelissa joukkueita oli 28 ja naisissa 24.

Matkaan lähdettiin tiistai aamuna. Satamaan, jossa hypättiin uuden uutukaiseen Tallink Megastariin ja nokka kohti Tallinnaa. Sieltä matka jatkui linja-autolla kohti Latvian Riikaa yhden pysähdyksen taktiikalla, sillä pidimme pienen kahvi-/wc-tauon raja-aseman bistrossa. Tähän oli syynä se että linja-auto yrittäjä oli päättänyt olla avaamatta auton wc-tilaa jottei joudu sitä siivoamaan. Todella inhimillistä, sillä kestihän tuo automatka Riikaan reilusti yli neljä tuntia! Ja kun vielä Riikassa teimme aivan turhan kierroksen toimintakeskukseen (olisi voinut järjestää toisin!), niin matkaan hotellille olikin kulunut komeat 7,5h!

Illalla yhdeksän aikoihin pääsimme vihdoin hotellille, jossa pikaisesti jaettiin hotellihuoneet, jotta kerittäisiin saada myös iltaruoka matkustamisen päälle. Edustusverkkarit jakoon ja tästä nukkumaan sekä valmistautumaan aamuun, mitään ei ollut ennakkoon tiedossa ja TUL:n johtoportaaseen ei saatu puhelimitse yhteyttä vaikka yritettiin (Antti, Risto ja Kaisa taisivat laittaa tahallaan väärät numerot dokumentteihin?)

Aamulla päätimme että kaikki lähtevät pelipaikalle ja katsotaan mitä tulee. Aamupalaa syödessämme saliin pöllähti saksaa puhuva herttainen Latvialaismammeli, joka esittäyi meidän oppaaksi. Tästä me emme olleet kuulleet sanaakaan ja olimme järjestelleet omien joukkueiden kuljetukset kentälle takseilla, koska yleinen kuljetus olisi kestänyt yli tunnin 10km matkan ja tästä olisi jäänyt vielä 2,7km käveltävää. Lisäksi ettei meidän tarvinut kesken päivää lähteä pelipaikalta takaisin hotellille lounaalle olimme sopinut ns. ”lunchboxit” hotellilta evääksi. Ruokailuun hotellilla olisimme saanut varata siis päivässä 3h tauon ja järjestäjä oli varanut 45min. No kohti pelipaikkaa taxilla ja mummeli jäi perään tulemaan linja-autolla kun kerkiää...

Pelipaikalle löydettyämme (oli järjestäjän karttaan väärään kohtaan merkitty!) moni pelaajista huokaisi helpotuksesta. Ei ollut hiekkarantahiekka tiedossa vaan kentät näyttivät hyvältä ja vaativilta. Oli isoa kiveä, pehmeetä ja kovaa ja aivan hulppea miljöö joen rannassa. Järjestäjä ei ihmeemmin ollut varanut mitään kanttini myyntiä, mutta paikalla keitettiin kahvia ja tarjottiin pientä suolapalaa/tikkuja veden kera ilmaiseksi. Olihan tietenkin kaikilla mukana omia eväitä ja Ranskalaisethan ei mihinkään mene ilman punaviiniä.

Pelaajakokouksessa käytiin pelilohkot lävitse ja jaettiin ensimmäiset pelivuorot. Peliajaksi ilmoitettiin 60min, mutta tätä ei kukaan tämän jälkeen valvonut. Eli pelit pelattiin normaalisti ilman aikaa 11 pisteeseen asti. Jatkoon menijöistä ei varmuutta ollut, mutta puhuttiin että lohkon kaksi parasta saattaisi olla se määrä ja tällöin finaalit A-, B- ja C-finaali miehissä. Tuomari/tapahtuman järjestäjä eivät käytännössä osaneet kommunikoida englanniksi, joten onneksi Latvian oma tyttö Maria auttoi käännökset Latviasta Englanniksi!

Ensimmäisenä päivänä pelattiin alkupeleistä miehissä neljä ensimmäistä peliä ja loput toiselle päivälle. Finaalit 8-parasta oli tiedossa kolmantena päivänä. Käytännössä kaikki Suomen joukkueet olivat hyvissä asemissa toiselle päivälle ja menossa kahden parhaan joukkoon. Koska oli täysin mahdotonta seurata muita joukkueita ja heidän menestystä, sillä tuomari pöydältä ei näytetty tuloksia laisinkaan, tätä ihmettelimme? Omat tulokset muistan, mutta pelaajien nimiä ei näytetty. Pelasin siis veljeni Petrin kanssa ja tässä meidän tulokset ensimmäiseltä päivältä: 1. ottelu vastaan Iran voitimme 11-0, 2. ottelu vastaan Latvia (Juris Kudrjavoevs, Nikolajs Bogdanovics, loppusijoitus B-sarjan 3.) voitimme 11-0, 3. ottelu Ranska (Pascal Page, Jean-Michel Rozier, loppusijoitus A-sarjan 3.) hävisimme 5-11 (johdimme heitä 5-0!) ja 4. ottelu Latvian liitto joukkue (Aivids Svarcs, Juris Keiss, loppusijoitus A-sarjan 4.) voitimme 11-8.

Tonen päivä menikin sitten istuskeluksi. Iranin joukkueet eivät saapuneet paikalle kuin muutamien pelaajien suhteen ja täten luovutuksia oli tiedossa. Ensin odotellaan tunti ja katsellaan kun muut pelaavat, sitten odotellaan lisää ja kun on vuorossa sarjan ratkaisevin peli lähdetään siihen täysin kylmiltä ja eihän siinä hyvin voi käydäkään. Toisen päivän pelit 5. ottelu Iran luovutus voitto meille 11-0 ja 6. ottelu Suomen joukkuetta vastaan (Pertti Harinen, Jouko Pirttikoski) häviö 7-11 (lopputuloksiin merkattu häviö meille 1-11, koska tuomarit eivät osaneet edes numeroita englanniksi saatika kirjoitettuna!). Luulimme että kilpailumme oli tässä! Mutta kun mitään ei ole niin varmaa kuin epävarma ja jo näiden kahden päivän aikana saattoi odottaa ihan mitä vaan, tulikin  ilmoitus että pelataan mestaruusCup ja ns. nationasCup ja jatkoon meneekin lohkon neljä parasta ja kolme huonointa nationasCupiin. Me pääsimme sittenkin mestaruuspeleihin!

Se että ensimmäiselle Cup kierrokselle saatiin joukkue Ranskasta ei merkannut mitään. Tännehän oli tultu pelaamaan kovia kansainvälisiä kilpailuja ja nyt niitä saatiin. Ranskan pelaajat olivat Abdelaziz Belhaj ja Pascal Basquet. Päätettiin laittaa kaikki peliin vaikka päivä oli ollut todella kelvoton aloituksen osalta ja mieli aika maassa, silti lähdettiin taistelemaan. Aloitus olikin meille suopea ja olisimme voineet johtaa enemmänkin kuin 2-1, mutta kun mikään ei onnistu niin toinenhan sen vie vaikka piste kerrallaan, häviö meille 2-13. Toisaalta ei me huonoille hävitty, kyseinen Ranskalaispari voitti koko turnauksen kaataen hallitsevat Algerian mestarit finaalissa 13-2. Turnauksemme oli pelillisesti ohitse ja positiivinen mielikuva jäi silti kisoista vaikka järjestelyt ontuivat pahasti ja paljon kyseenalaista jäi kaivelemaan mieltä. Loppusijoitus 9.

Meidän joukkue Suomesta (Petri ja Marko) palkittiin tuomariston toimesta tunnustuspalkinnolla ”Green Card” joka annettiin joukkueelle joka toimi/käyttäytyi esimerkillisesti kentällä kunnioittaen reilun pelin periaatteita ja CSIT maailman kisojen henkeä. Palkintojen jakotilaisuudessa meille ojennettiin CSIT virallinen kuparimitalli petanquesta.

Kolmas pelipäivä ja päästiin nauttimaan loppupelien antimista katsomon puolelta ja kannustamaan muita. Ranskalaiset olivat ottaneet meidät omakseen ja olivat otettuja kannustuksestamme. Kova halu heillä oli tulla Suomeen pelaamaan ja katsotaan mihin yhteistyö kehittyy!

Suomen joukkueessa pelasivat seuraavat miesjoukkueet: FIN1. Petri Taipalvesi KAU ja Marko Taipalvesi KAU, FIN2. Kai Aalto Popi ja Harry Uschanov KIS, FIN3.  Markus Barck Popi ja Taito Pietilä KAU, FIN4. Harri Rinne LeSi ja Reino Pihlajaniemi LeSi, FIN5. Pertti Harinen LeSi ja Jouko Pirttikoski LeSi, FIN6. Jouko Meuronen TaRi ja Kalevi Viskari TaRi, FIN7. Kari Nuikka KorsKa ja Jarmo Vuolanen Korska.

Naisten joukkueessa pelasivat: FIN1. Raili Varalahti KAU, FIN2. Raili Pietilä KAU, FIN3. Leila Pirttilahti LeSi ja FIN4. Riitta Harinen-Rinne LeSi.

Turnauksen kolme parasta tulostaulu:

MestaruusCup miehet:

1.       Ranska Abdelaziz Belhaj ja Pascal Basquet

2.       Algeria Samir Omari ja Brahim Saadi

3.       Ranska Pascal Page ja Jean-Michel Rozier

NationasCup miehet:

1.       Suomi Markus Barck ja Taito Pietilä

2.       Suomi Kari Nuikka ja Jarmo Vuolanen

3.       Latvia Juris Kudrjavoevs ja Nikolajs Bogdanovics

MestaruusCup naiset:

1.       Latvia Inga Apmane

2.       Latvia Eva Martinsone

3.       Latvia Agita Lejniece

Eikä tässä vielä kaikki... Illalla hotellissa havaitsimme, että järjestäjän sivuille applicatioon oli tullut joitakin tulostiedostoja kuva muodossa. Aloimme prosessoimaan välittömästi aineistoa kun kerran sitä oli saatavilla. Havaitsimmekin hetkessä että jotakin tehdään eri tavalla kuin meillä Suomessa. Turnauksen alkupelien suhteen voitot eivät olleetkaan merkittävimmässä muodossa, vaan tehdyt pikkupisteet eri vastustajilta. Kokonaislaskennassa otettiinkin huomioon vain ne pisteet mitä joukue oli tehnyt muita vastaan, voitot ei merkannut mitään eikä päästetyt pisteet. Yhteenlaskun myötä saatiin lohkojen järjestys joukkueiden välillä. Tapahtui esim. tällainen, Mongolialaisilla oli lohkossaan neljä voittoa ja Saksalaisilla oli vain yksi voitto, tehtyjen pisteiden suhteen Saksalaiset olivat parempia ja pelasivat mestaruusCupissa ja Mongolit tippuivat NationasCuppiin. Tämä systeemi oli kummitellut jo kahdeksan vuoden takaa kun Suomalaisjoukkue oli pudotettu NationasCupiin myös kahden tappion suhteen. Kahdeksan vuoden ”CSIT-arvoitus” oli ratkennut ja systeemi tuntui mielenkiintoiselta! Ehkä Syksyn aikana tulemme järjestämään kilpailun missä tämä kokeillaan ihan tietoisesti eli tervetuloa kokeilemaan Karkkilaan (SD-Karkkila). Pelisysteemistä on vielä tietämättä jatkopelien muodostuminen eli vesikielellä odotamme loppujakin kuvatiedostoja jotta pääsemme analysoimaan ne?

 

Marko Taipalvesi