Seuramatka 8.12. Adventti duppeli Turku

9.12.2013

Marko ja Harri 4.
Marko ja Harri 4.
Mitalistit 2013!
Mitalistit 2013!
Tauolla...
Tauolla...
Jännitystä...
Jännitystä...
Odotusta...
Odotusta...
"Jury"
"Jury"

Joulukuun 8. päivä ja KAU-Petanquen seuramatka on Turkuun alkamassa. Matkalle ilmoittautui kaikkiaan 14 pelaajaa, joista muodostettiin seitsemän kovaa duppeli joukkuetta. Oli mielenkiintoista, mutta toisaalta mukava kasata joukkueiden kokoonpanot, sillä eipähän aikoihin ne ole syntynyt näin helposti ja kivuttomasti, eikä viime hetken poisjääntejä tarvinnut harmitella ja uudelleen järjestellä.

Turussa meitä oli vastaan ottamassa Turun Petanque seuran ”Grand old man” Matti Halonen, joka kätteli koko autollisen pelaajia. KAU-petanquen lisäksi kilpailuun saapui 14 muuta joukkuetta eli yhteensä 21 joukkuetta. Seuroja oli siis edustettuna Karkkilan lisäksi, Loimaalta, Uotilasta, Euralta ja isännät Turusta. Ja olihan paikalla yksi entinen Karkkilan pelurikin Pertti Heiskanen joka nykyään edustaa Turun Petanque seuraa ja oli saanut pelikaverikseen Ville Vartiaisen. Nyt olikin siis aika punnita Pertin taidot nykyisellä kotitantereellaan.

Pelimuodoksi kilpailuun oli valittu Swiss-systeemi, yksinkertaisella Buschold laskennalla. Tämä siis tarkoittaa sitä että loppulaskennassa voittojen jälkeen hyvitetään joukkueita pikkupisteiden osalta niissä tapauksissa jossa joukkueet ovat pelanneet kovempia joukkueita vastaan. Käytännössä tämä ei liiemmin vaikuta lopputulokseen vaikka pelattaisiin yksinkertaisin Swiss-pelimuoto suoraan ja tällöin onkin pohdittava onko kyseinen muotoseikka edes tulevaisuudessa tarpeellinen. Busholdien laskennan vaikeus käsipelillä lisää huomattavasti riskiä sössiä kisajärjestelyt hyvinkin pahasti, toisaalta eipähän niitä kukaan pysty kyllä päässä tarkistamaankaan.

Swiss pelimuodossa on erittäin vaikea seurata muita seuran joukkueiden yksittäisiä pelejä, siten kirjoitankin jälleen omista päivän otteluista. Pelikaverikseni sain Turkuun mukaan aina luotettavan Harri Lindforsin, jonka kanssa olen useamman hyvän turnauksen urani aikana pelanut. Nyt suurimpana arvoituksena olikin pelaamattomuus, koska tällä hetkellä kotipuolessa ei ole sisäharjoittelupaikkaa ja täten Harrilla on heitot todella vähässä ennen kilpailua. Toisaalta luotin siihen että Turun pehmeät ja helpot kentät sopivat hänen heitolleen ja näin ollen lähdin luottavaisin mielin kilpailuun tavoitteena mitallipelit.

Swiss-kierroksia oli määrätty pelattavaksi neljä ja näin ollen pikaisesti laskin että kolme voittoa riittää varmaan jatkopaikkaan ja kahdella voitolla tarvitaan suuri lukemaisia voittoja ja tuuria. Kahdeksalle Swiss:n parhaalle oli jatkot A-finaaliin tiedossa ja loput pelaamaan jäännös-sijoituksista. Peliaika otteluissa oli 50min + 2 snadia.

Ensimmäisessä ottelussa arpa heittikin meille heti oman seuran vastustajat Timo Aution ja Timo Lingmanin, jotka olivat ensi kertaa Turun hallissa pelaamassa. Ottelu ei alkanutkaan heidän kannaltaan häävisti. Harri avasi ensimmäisen snadin reunarajan läheisyyteen ja asetti ensimmäisen täydellisen etukuulan noin 20cm snadin eteen. Timot asettivat kaksi kuula ja ampuivat yhden niin että yksikään heidän kuulansa ei ollut vieläkään edes pelialueella ja vaikka he asettivat loputkin kuulat suojaksi, niin se ei meitä hidastanut, vaan otimme heti ensimmäisestä päädystä 6-0 johdon. Peli oli näin ratkennut vastustajan epätoivoon. Loppupelin aikana Timoille yksi piste ja voitto meille 13-1.

Toinen peli olikin sitten jo aivan eri planeetalta. Vastaan saatiin Meeri Käkelä ja Kari ”kakku” Randell. Varsinkin Randell pelaa todella kovalla tasolla kotikentällään ampujan roolissa. Meerillä on paketti hienosti kasassa, mutta vähäinen heittomäärä näkyy vielä otteissa, hyviä heittoja tulee paljon, mutta vielä tulee liikaa huonojakin. Peli alkoikin tasaisissa merkeissä avauspisteiden mennessä vastustajille (0-1 ja 0-1) tilanne 0-2. Kolmannessa päädyssä alkoi meillä peli kulkemaan ja 3 pistettä meille tilanne 3-2. Tilanteessa 6-4 meille tapahtui jonkinlainen notkahdus ja Randelin ammunnat takasivat heille 5 pistettä ja tilanne heille 6-9. Joillekin tämä olisi pelin sinetti häviölle, mutta laajan pelirutiinin omaava päätimme Harrin kanssa iske takaisin. Harrin hyvät asetukset takasivat sen että kahdella kuulallani kaksi poitoa takaisi meille kolmepistettä ja taasen kahdella huippu asetuksella saman kolme pistettä. Päätin lähteä ampumaan kuulat. Ensimmäinen lähti täydellä karolla jättöpaikalleen kolme sisällä. Toisellakin kuulalla poito ja jättö snadin läheisyyteen, 5 pistettä ja tilanne taasen meille 11-9. Tiesin että tämä suoritus saattaa takaa meille voiton sillä vastustajasta näki ja kuulikin kun jotain katkesi. vimeinen pääty odotetusti meille helposti 2-0 ja voitto 13-9. Voitto oli todella kova juttu tästä porukasta ja heidän kotikentällään.

Kolmanteen peliin arpa hetti meille jälleen vastustajat Turusta Lassi Mäen ja Timo Pusa. Vastus jälleen erittäin kova. Lassi ampuu tehokkaasti ja Timo taitaa kotikentän asetukset. Lähdettiin otteluun samalla kaavalla ja mitään pelkäämättä. Peli alkoi meidän merkeissä hiukan oltiin kokoajan pisteissä edellä, mutta loppu aikaa kohti peli alkoi yskimään ja pisteet olivat vaikeita. Kaveri hiipi pikkuhiljaa rinnalle ja peliajan jälkeisellä toisella snadilla juuri pisteen ohitse. Häviö ikävästi 9-10 ja kaikki avoimena viimeiseen peliin.

Neljännellä ja viimeisellä kierroksella vastaan saatiin Loimaalta Sanna Koski ja aina paha Eero ”Epo” Ravantti. Epo on kyllä Suomen yksi vaarallisimmista veteraani pelaajista, joka ei luovuta koskaan. Harrin kanssa saatiin unelma alku ottelulle, jossa Harri otti kolmella ensimmäisellä kierroksella hyvillä asetuksillaan Epolta kuusi ohiammunta kuula ja minä ammuin ja asetin tarvittavat pisteet johto meille (4-0,4-0 ja 2-0) 10-0. Mutta niinkuin aina, Epo oli tässä tilanteessa ärsytetty tappiinsa ja taistelu alkoi. Peliaika loppui tilanteessa 11-10 meille ja Epo pelaa täydellistä peliä. Meillä ongelmia asetuksessa ja viimeiset kuulat kokoajan vastustajalla. Mutta mekin tastelemme loppuun asti. Ensimmäisessä jatkosnadissa Sanna asettaa toisen kuulan kiinni snadiin ja onnistun ampumaan niin kuulan kuin snadin ulos tulos 0-0 ja meillä edelleen johto. Viimeinen snadi lähtee. Epo epäonnistuu snadin heitossa ja me laitamme snadin 35 cm reunasta etäisyydeksi 6,80-7,00m. Sanna avaa hyvällä etukuulalla klo 16 noin 40 cm. Harri asettaa yhden leveäksi oikealle kaksi pitkäksi taakse, ahdinko syvenee. Mietin mitä teen, jos asetan kolme hyvää niin Epo ampuu ne pois ja Sannalle avautuu mahdollisuus asettaa yksi voittopiste kahdella kuulalla. Päätän lähteä yrittämään kovaa suoritusta, ammun snadin ulos! Ensimmäinen kuula lähtee kiertämään ja ohi snadista. Toinen kuula lähtee tikkusuoraan kädestä ja nyt tiedän että se osuu, snadi takaseinässä ja peli meille 11-10. Erittäin kova voitto ja huikea ratkaisu tiukimmassa tilanteessa. Häviö olisi tiennyt jäännöspelejä. Nyt mentiin suoraan A-finaaliin Swiss sijoituksen ollessa 4.

KAU-Petanquelta pelasi hienosti jatkoon kolme joukkuetta A-finaaliin sijoituksilla Harri Lindfors ja Marko Taipalvesi 4., Paula ja Allan Degerstedt 7. ja Alpo Kärkäs ja Teuvo Niemi 8.

Jäännöspeleihin eli B-finaaliin jäi pelaamaan Timo Autio ja Timo Lingman, Taito Pietilä ja Reijo Suominen, Raili Varalahti ja Raili Pietilä, sekä Tapani Juselius ja Asko Räsänen.

B-finaalissa parhaan sijoituksen pelasivat finaaliin pelanneet Taito Pietilä ja Reijo Suominen. Valitettavasti kello oli rientäny jo yli 19.00 ja oli aika palauttaa pikku bussi Karkkilaan, niin joutuivat he luovuttamaan finaalin ja jättäytymään B-finaalin toiseksi. Hieno suoritus silti! Muut joukkueemme eivät B-finaalissakaan menestyneet.

A-finaalissa oli Cup kierrokset edessä ja niin sanottu ”kuoleman peli” edessä. Voitolla mitalli peleihin ja häviöllä sijoille 5.-8. Meille Harrin kanssa vastustajaksi pelasivat itsensä Swiss:n 5. eli Terttu ja Veikko Ojaranta. Aina erittäin pahat Ojarannat, jotka eivät Turun kentiltä muualle lähde ja tuntevat ne paremmin kuin omat taskunsa. Tertun asetuksiin ollaan aikasemminkin kompastuttu ja Veikon laakaammunnat ovat Turussa taattu tavaramerkki. Nyt olikin jotain vialla, Terttu ”aina lipulla” ei asetus onnistunutkaan, vaan Harri vei häntä aivan kuusi nolla ja minä ammuin tarvittavat poistot, niin tilanne oli meille kolmen päädyn jälkeen 10-0. Yksi pieni tilastovirhe meille ja seuraavalla peli poikki, voitto 13-1 pelattuna noin 30min. Tällä kertaa Ojarannat olivat pettymys! Tavoite mitallipeleihin oli saavutettu.

Muiden seuramme joukkueiden taivallus kohti mitallipelejä loppui myös neljännesvälieriin, mutta he kohtasivat sijoituksesta 5.-6. Tällä kertaa paremmuuden jäsenten välisessä vei Alpo ja Teuvo sijoitus 5. ja Paula ja Allan sijoitus 6.

Meillä Harrin kanssa välierässä saatiin vastaamme Turkulaiset Christer Abrahamsson ja Tapani Kalmi. Tän peliin lähdettiin lataamaan sitten kaikkemme. Alku oli tasainen, mutta hiukan meidän merkeissä mentiin tilanne oli 5-2 ja snadi oli ammuttu jo useaan kertaan ulos, niin tahallisesti, kuin tahattomasti. Sitten loppui meiltä virta ja peli kääntyi Turkulaisille, jotka alkoivat hilaamaan piste jos toinenkin kerrallaan itseään kohti voitto. Ei pelattu huonosti, mutta toiset vaan vei ja vei loppuun asti voittaen meidät 5-13. Matka pronssipeliin oli edessä.

Pronssi pelissä tulikin sitten tutut vastustajat alkukierroksilta. Saatiin vastaan Lassi ja Timo uudelleen. Palautumistauko välierästä jäi niin lyhkäiseksi, että sen huomasi heti alkujaan ja jäätiin pahasti jyrän alle. Tilanne 2-10 ja vastustajat vie miten tahtoo, mutta vielä saatiin viimeinen kiri puristettua itsestään ja piste kerrallaan lähdettiin tavoittamaan heitä aina tilanteeseen 11-11 ja peli oli kummalle vaan. Viimeisessä päädyssä epäonnistuimme asetuksissa ja vastustaja sai tarvittavat kaksi pistettä ja ratkaisi ottelun heille 11-13. Näin ollen sijoitukseksi jäi ihan hyvä ja tavoitteen mukainen sijoitus 4.

Lopputulokset:

  1. Kimmo Keränen - Jukka Virtanen (TUR)
  2. Christer Abrahamsson - Tapani Kalmi (TUR)
  3. Lassi Mäki – Timo Pusa (TUR)
  4. Harri Lindfors – Marko Taipalvesi (KAU)
  5. Alpo Kärkäs – Teuvo Niemi (KAU)
  6. Paula Degerstedt – Allan Degerstedt (KAU)

Näin oli takana jälleen yksi hieno kilpailupäivä Turussa ja eteenkin saa olla ylpeä oman seuran peleistä ja pelitasosta muita vastaan. Seurana hieno saavutus vaikka emme tällähetkellä pysty missään harjoittelemaan. KAU-Petanque kiittää kaikkia ja seuraavaksi lähdemmekin Kotkaa valloittamaan...

-Marko-